Ankeren bij harde wind - Reisverslag uit Portimão, Portugal van Maarten en Marjolein Wamelen - WaarBenJij.nu Ankeren bij harde wind - Reisverslag uit Portimão, Portugal van Maarten en Marjolein Wamelen - WaarBenJij.nu

Ankeren bij harde wind

Blijf op de hoogte en volg Maarten en Marjolein

05 Augustus 2012 | Portugal, Portimão

Donderdag 2 augustus

Wat is het heerlijk om weer op het water te zijn. Hoewel Lagos ons een prima haven bood, leverde het ’s avonds tot laat veel muziek-herrie op. Blij dat we daar nu van verlost zijn. We zeilden een kort tochtje, om voor anker te gaan bij Ferragudo, tegenover Portimao.
Eenmaal voor anker zijn we direct met de dinghy (=bijbootje) naar een klein strandje gevaren om daar te gaan zwemmen maar oei, wat is het water nog koud hier!! Het werd niet meer dan even onderdompelen en snel weer terug naar de boot voor een koude buitendouche, die warmer was dan het zeewater. Maarten heeft vandaag een poging gedaan om een avondmaaltijd te vangen maar nee hoor. Er zwommen veel vissen rond de boot maar blijkbaar gebruikte hij verkeerd aas want ze hapten niet. Helemaal niet erg want we hebben eten bij ons voor meerdere dagen. Deze ankerplek lijkt favoriet bij Nederlanders want we liggen hier met maar liefst acht schepen uit NL. De wind is inmiddels weer flink aangewakkerd tot windkracht 6 ongeveer. Eigenlijk wel zo lekker want hoewel het inmiddels 18.30 uur is zegt de thermometer dat het nog steeds 33 gr.C. is. We zijn vandaag beiden weer flink verbrand zonder het in de gaten te hebben en ik neem me alweer voor om fanatieker te smeren op mooie dagen.
De pot schaft vandaag een groentehussel uit de wok, met gehakt. Eenvoudig maar toch lekker. Een courgette, een paprika, een verse groene peper en een ui. Eerst natuurlijk gehakt aanbraden en lekker kruiden met vooral ook verse knoflook, dan de groenten erdoor husselen en op t laatst wat geraspte kaas erdoor.

Zondag 5 aug. Inmiddels
We liggen heerlijk in dit baaitje bij Ferragudo. We gebruiken de bijboot als vervoermiddel overal heen en hebben hier de hele dag veel om te bekijken. Allerlei boten die ook voor anker gaan of juist anker-op gaan. Leuk om de verschillende manoeuvres te bekijken. Portimao kennen we nog van vorig jaar en is een ontzettend toeristische plaats maar wat we nog niet kenden was het schattige Ferragudo. Dat hadden we vorig jaar al wel zien liggen maar toen waren we afhankelijk van de kapitein op het schip waarop we toen meezeilden. Nu zijn we zelf de kapitein en bepalen we het zelf. Ferragudo hebben we dus uitgebreid bekeken en is echt erg leuk. Gisteravond wilden we onszelf eigenlijk op een hapje aan de wal trakteren. Vorig jaar aten we in een bepaald restaurantje een paar keer zo ontzettend lekker; daar wilden we nu weer heen. Maar het waaide gisteren ontzettend hard in de loop van de middag meer dan 35 knopen wind (dus plm 8 Bf) dat we de boot niet alleen wilden laten. Wel een mooie ankertest en we bleken als een huis te liggen. In tegenstelling tot een andere boot, die een stukje voor ons lag. Die kwam ineens in flink tempo achteruit; losgeslagen van het anker. Zes mensen aan boord van wie er maar twee iets gingen doen, nadat wij geschreeuwd hadden dat ze wel errug dichtbij onze boot kwamen. Maarten stond al klaar met het dikke ronde stootwil (door ons ‘dikke bertha’ genoemd) maar de vrouw in kwestie had net op tijd de motor gestart om gas vooruit te geven en ons dus niet te raken. Blij dat we aan boord waren dus! Gelukkig ging de wind tegen een uur of tien weer liggen, zodat we rustig konden slapen. Het is nu zondagochtend, Maarten slaapt nog, en het is zowaar wat bewolkt. We zijn allebei ontzettend bruin ondanks ons leven voornamelijk in de schaduw. We snappen niet hoe die Portugezen het voor elkaar krijgen om zo wit te blijven! Verder liften we hier steeds mee op onbeveiligd internet en dat gaat prima. Niet constant internet en soms worden we er ineens uitgegooid maar in grote lijnen gaat het prima. We kunnen de weerberichten binnenhalen, de emails lezen en beantwoorden, even snel facebook’en en onze internetkrant nu.nl even lezen. Genoeg dus. Al met al vliegen de dagen om en vervelen we ons geen seconde. De zonnepanelen en de windgenerator doen het fantastisch en leveren ons meer dan voldoende stroom; een heerlijk gevoel. Vooral de zonnepanelen leveren veel; zodra er ook maar een beetje zon en of licht op komt zie je de accumeter in snel tempo omhoog gaan. We kunnen zelfs ’s nachts de koelkast gewoon laten draaien; een luxe!
Ik hoor Waam scharrelen; ik ga een lekker zondagochtend ontbijtje voor ons maken; met versgeperst sinaasappelsap en een gekookt eitje. Tot de volgende keer dus! Liefs en groeten weer vanaf de Mobilae.

• 05 Augustus 2012 - 11:24

Petra Kossen:

ik lees dit vers van de pers, héérlijk om zo te mogen leven, klinkt super. Leuk reisverslag wat lekker makkelijk leest. Hadden jullie meegekregen dat we 20 juli een prachtige kleindochter hebben gekregen met de mooie namen Indy Carmen, ze noemen haar Indy. Mark en ik zijn al helemaal in love het is zo'n verschrikkelijk leuk meisje om te zien, lekker nu al in haar roze jurkje met strikjes en legging, te leuk allemaal. Ze heeft lekker het lichtbruine kleurtje van onze schoondochter, dus een beauty. Zal een keer een foto naar jullie mailadres sturen.
    Nog een hele goede reis, veel plezier, lekker genieten, hier is momenteel regen, maar goed na regen komt.... toch daar ga ik wel van uit. Een hartelijke groet uit Velserbroek x

• 05 Augustus 2012 - 13:50

El:

Hoi saam,

Zo te lezen...vermaken jullie je daar toppy!
    Lekker eten ... wat rond dobberen ;-)
    Bruin worden door de lucht...
    Jullie leven bijna, zoals god in frankrijk.
    Veel genot nog saam...

Groetjes uit zo nu dan zon & regenachtig Zandvoort

• 05 Augustus 2012 - 14:07

San & El:

Prachtige foto's weer en inderdaad al lekker bruin. Bij het vissen misschien een keertje de Thaise methode proberen....wie weet haal je dan een maaltje binnen :-)
    En mocht dat niet lukken, hebben we vandaag wat simpele receptjes op de mail gezet..
    Zo, is daar echt genieten en heerlijk om zo aan te rommelen en te doen waar jullie zelf lekker zin in hebben.
    We weten uit ervaring hoe een leven zonder verplichtingen echt genieten is. Vonden we een bevoorrecht gevoel !! Blijf genieten, liefs van ons

• 05 Augustus 2012 - 16:41

Impact:

Heerlijk om te lezen en vooral die temperaturen. Wij liggen nog in la Caruna. De lekkage van de warmwaterslang is inmiddels opgelost. Kostte wel 4 dagen en een bom duiten, maar blij dat we geen water in de boot meer hebben en weer volop kunnen douchen/water gebruiken.
    Zouden we weg en vlak ervoor knapt de zeerailing, de bovenste. Het weer zag er ook niet echt florissant uit, dus laten we deze hier eerst nog maar ff maken als het niet te lang gaat duren. Hoop snel verder te kunnen, op naar de warmte.
    C'est la vie.
    Quido & Gerdie

• 06 Augustus 2012 - 09:50

Jan Brabander:

Jullie vervelen je niet lees ik. Ja, zo'n waardevol schip beschermen en bewaken bij windkrachten en mensen die niet of te laat reageren, behoort ook tot het leven op zee en havens.... Maar boveal, jullie zijn lekker bezig en genieten van zo, zee, eten, mensen. Wij hebben een prachtig mooi feest gehad. precies zoals we het graag wilden. De kinderen over uit Australië...Druk maar een feest van weerzien, contacten enz. Nu is de rust neergedaald en zijn we van alle drukte bekomen. Wij hebben de geplande vakantie voor 2014 naar voren kunnen schuiven doordat we tickets kregen van de kinderen, familie en vrienden. Dus overwinteren in down under van januari tot april. Mooi toch? verder kregen we van de kinderen een prachtig "glossy"tijdschrift over onszelf met onderwerpen als vroeger en nu, auto's die wij reden en meet psychologische verhandeling, Mens en maatschappij, onze woonlocaties, Werk locaties en allerlei tegelwijsheden die familie en vrienden naar de kinderen stuurden. Zoon Marc maakte er een schitterend in kleur uitgevoerd en op glanzend papier gedrukt, boekwerk van. Ze zijn er vanaf Maart mee doende geweest. Met ons gaat het dus goed, behoudens de normale perikelen zoals zo nu en dan een hartritme storing, nou ja daar is goed mee te leven....Al onze kinderen zijn nu met vakantie in Frankrijk en italië. wij passen op de kat en vissen en verder rustig aan. Coby krijgt volgende week een kleine operatie aan haar been, er moet een goedaardig kanker dingetje weggehaald worden.. MAAAAAR ze mag dan een week niet belasten... Voor haar erg.. ze is altijd actief. Voor mij wel weer aardig want ik kan mijn kunsten in de keuken botvieren. enz. Morgen heb ik weer de maandelijkse Past rotarian club Haarlemmermeer, dat is gezellig maar ook weinig indrukwekkend. Ze hebben geen enkele activiteit, praten, borrelen, lunch, praten, en dan weer op huis aan. Ik zie het tot januari aan. verandert er niets dan vertrek ik....Echt sociaal contact is er nu ook niet, je leert elkaar kennen maar dat is het dan. Club Zandvoort is nu wel uit de impasse merk ik aan de weekberichten...Na de president's night ben ik niet meer geweest.. en het zal nog wel even duren eer ik m'n gezicht zal laten zien.
    Voor jullie nog heel veel mooie dagen, weken, jaren... we blijven jullie volgen. Liefs van ons Jan en Coby

• 08 Augustus 2012 - 14:08

Inez:

Hoi kanjers,
    Ik heb toch steeds het idee dat ik naar vakantiekiekjes zit te kijken. Raar hoor! Als ik dan langs jullie huis rijd en zie dat de vensterbank anders is ingericht (kaler!) dan weet ik het weer even zeker: dit wordt een heel, heel erg lange vakantie :-) Joepie! Heel veel geluk (niet al teveel mededobberaars tussen jullie drijvers) en alles wat jullie wensen om dit prachtige avontuur lekker lang vol te houden.
    Dikke kus, Inez